- מעקב זקיקים -

לא רק בבעיות פריון: בדיקת מעקב זקיקים היא בדיקה בסיסית עבור כל זוג שרוצה לשפר את הסיכויים להיכנס להריון בקלות ובמהירות. מה כוללת הבדיקה, האם היא כואבת ומי הם אותם זקיקים? הכל במאמר שלפניכם:

מהו מעקב זקיקים?

בקצרה: מעקב זקיקים הוא תהליך המבוצע על מנת לעקוב אחר התפתחות הזקיקים בשחלה וזיהוי רמות ההורמונים בדם במטרה למצוא את מועד הביוץ ולהביא לתוצאות הרצויות.

מהו זקיק?

נתחיל מההתחלה: הזקיק הוא יחידה ביולוגית המפרישה הורמונים וחלבונים, והוא האחראי ליצירת תא ביצית אחד, למניעת ביוץ נוסף ולתמיכה בעובר עד ליצירת השליה.

כחלק מהמחזור החודשי מתחילים להיווצר מדי חודש עשרות זקיקים בשחלה, אבל רק אחד מהם יבשיל לחלוטין וייצר ביצית – שלב הביוץ. במקרה שהאישה אינה מבייצת באופן טבעי היא תקבל הורמונים לגירוי הזקיקים והשחלות, שיגרמו לייצור ביציות.

כיוון שהביציות הן מזעריות, לא ניתן לדגום אותן בבדיקות אולטרסאונד רגילות, ועל כן מבוצע מעקב אחרי הזקיקים, מפני שקוטר הזקיק משקף את מצבו ובשלותו, והוא אינדיקציה משמעותית במציאת מועד הביוץ. גודלו של זקיק בתחילת המחזור החודשי עומד על כ-5 מילימטרים, ולקראת הבשלת הביצית גודלו מגיע ל-20-30 מילימטרים.

ישנה הסכמה בקרב הרופאים כי זקיק הגדול מ-15 מילימטרים הוא תקין, והגודל האופטימלי נע בין 17 ל-18 מילימטרים. אם הזקיק גדול יותר מדי, ייתכן כי הוא מכיל רק נוזלים, בלי ביצית.

לא כל זקיק בהכרח מכיל ביצית, אך אין אפשרות לזהות זאת באולטרסאונד, ובמקרה הצורך תתבצע שאיבה של הזקיק על מנת לבדוק אותו במעבדה.

כאשר הזקיק בשל – זהו מועד הביוץ. תפקידו של מעקב הזקיקים הוא מציאת מועד הביוץ, מפני שבעת הביוץ ישנו הסיכוי הגבוה ביותר להיכנס להריון, הן בצורה טבעית והן בטיפולי פוריות.

מהו ביוץ?

בעת שהביצית בשלה, קיים הסיכוי הטוב ביותר להרות. רירית הרחם מתעבה ומכינה את עצמה לעובר, והפרשת ההורמונים מביאה לשחרורה של הביצית הבשלה מהשחלה לחצוצרה, שם היא מופרית וממשיכה לחלל הרחם.

במהלך הביוץ ישנו חלון זמן של בין 24 ל-36 שעות שבהן הביצית ניתנת להפריה. עקב יכולתו של הזרע לחיות זמן ממושך יותר, חלון ההפריה נע בדרך כלל בין 3 ל-6 ימים. הביוץ מתרחש בדרך כלל בימים 12-16 מעת הווסת. אורכו של חלון הביוץ שונה בין אישה לאישה, ולעיתים גם בין מחזור אחד למשנהו.

מה בודקים במעקב זקיקים?

במעקב זקיקים, מלבד המעקב הבסיסי על הבשלת הזקיק, נבדקת באולטרסאונד גם רירית הרחם. עובי הרירית, שאמורה לקלוט את העובר, יכול לקבוע את סיכויי הצלחת ההריון. במקרה שהרירית דקה מדי ייתכן כי רופא ימליץ לעכב את הטיפול ולהקפיא את העובר, או שיבצע פעולה לעיבוי הרירית באמצעות תרופות או בעזרת תזונה מתאימה.

מלבד זאת, בכל מעקב זקיקים יש לבצע גם בדיקת דם במטרה לעקוב אחרי רמות ההורמונים אסטרדיול (אסטרוגן) ופרוגסטרון. רמות האסטרוגן עולות ככל שהזקיק גדול יותר ורמת הפרוגסטרון עולה רק קרוב לביוץ. ניטור רמות ההורמונים בדם מסייע גם בקביעת מינון ההורמונים במקרה של טיפולי פוריות. במקרה שביצוע בדיקת הדם נועד לגלות את מצבם של שני ההורמונים האלו בלבד – אין צורך לצום לפני בדיקת הדם.

מתי מבצעים את הבדיקה?

אישה המנסה לזהות את מועד הביוץ שלה יכולה לבצע אותה בתאריכים שבהם היא אמורה לבייץ. בדרך כלל מתחילים לבצע אותה החל מהיום ה-7 למחזור ולכל היאוחר ביום ה-12 למחזור, ובתדירות משתנה (פעם ב-1-3 ימים), בהתאם להתקדמות הביוץ.

עם זאת, אישה שנמצאת במהלך טיפולי פוריות תאלץ לבצע את הבדיקה מספר פעמים במהלך החודש, כדי לזהות שהטיפול אכן מתאים לגוף האישה. מקובל כי הבדיקה נעשית לאחר חמישה ימים של זריקות המכילות הורמונים לגירוי השחלה, ומבוצעות תדיר לפי התקדמות הטיפול.

מי צריכה לבצע את הבדיקה?

הבדיקה מתאימה לנשים בטיפולי פוריות המעוניינות אחר התקדמות הטיפול, אך היא מתאימה גם לנשים הסובלות ממחזור שאינו סדיר ומעוניינות למצוא את מועד הביוץ על מנת להרות בקלות ובמהירות.

כמו כן, במקרה של בעיות פוריות אצל האישה או הגבר, ניתן לזהות על ידי הבדיקה את הזמן המיטבי לשאיבת ביציות.

איך מבצעים את הבדיקה?

הבדיקה היא בדיקת אולטרסאונד ואגינלית, מפני שזו הדרך שבה מגיעים בצורה המיטבית לשחלות ולרחם.

 

במהלך הבדיקה הראשונה יש להופיע עם שלפוחית שתן מלאה ולערוך בדיקת אולטרסאונד חיצונית שתעריך את מבנה הרחם, השחלות ורירית הרחם. לאחר מכן יש לרוקן את השלפוחית כדי לבצע את הבדיקה הווגינלית, במטרה לזהות במדויק את כמות הזקיקים וגודלם.

אורך הבדיקה נע בין 3 ל-5 דקות.

האם מומחה צריך לבצע את הבדיקה?

ישנן בדיקות ביתיות העוקבות אחר מחזור הביוץ באמצעות זיהוי הורמונים במערכת השתן, אך בדיקות אלו לא תמיד מדויקות, ובמקרה של מחזור לא סדיר ובטיפולי פוריות – יש לפנות לאנשי מקצוע שיבצעו את הבדיקה.

היכן מבצעים את הבדיקה?

את הבדיקה ניתן לבצע במרפאות ובמרכזים הרפואיים, אך ב-'Taly at Home' אנו מייתרים לך את הצורך להמתין בתורות הארוכים למרפאה ומביאים את הבדיקה עד אלייך. אנו מאמינים כי כל אישה צריכה לבצע את הבדיקה בנוחות ובמקום הכי מוכר ונעים לה. לאחר יצירת קשר אנו נמצא את הזמן הנוח עבורך לבצע את הבדיקה בביתך, בשלווה וברוגע. אנו מביאים את המכשור המתקדם ביותר ונבצע את הבדיקה במהירות ובקלות, תוך שמירה על נוחות מקסימלית עבורך.